Това заяви пред Българската национална телевизия  шефът на Агенцията за

...
Това заяви пред Българската национална телевизия  шефът на Агенцията за
Коментари Харесай

Шефката на Агенцията за бежанците: Дъблинското споразумение не ра...

Това съобщи пред Българската национална телевизия  шефът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. 

 

Темата за връщането на бежанци у нас изостри настроенията поради присъединението на България към Шенген на два стадия - първо по въздух и вода, а на по-късен стадий и по суша. За да се случи това обаче би трябвало да бъдат изпълнени изискванията на Австрия. В общественото пространство се завъртя информация, че Виена е настояла България да одобри 6000 бежанци от Сирия и Афганистан. От Министерския съвет обаче я опровергаха като показаха, че няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от тези страни, които България ще записва като страна в Шенген. 

 

Те включват: 

 

1. Засилване (поне три пъти) на граничния надзор с Турция и Сърбия;

2. Мултифилтърни контроли по сухопътните граници сред Румъния-Унгария и България-Румъния

2. По-интензивни контроли по сухопътните граници Румъния - Унгария и България - Румъния за справяне с незаконната миграция " ;

3. Бързо приемане на лицата, търсещи леговище, влезнали в Румъния или България;

4. Ангажимент за разискване на действието на Шенген през 2024 година. 

Тезата, че новият пакт за миграцията, който се разисква на общоевропейско равнище, ще трансформира страната ни в бежански лагер, през вчерашния ден. Новите правила съчетават наложителна взаимност с еластичност за страните членки във връзка с избора на самостоятелен принос, включват избор на принос, като пренасяне, финансов принос или различни ограничения за взаимност, включват спомагателни ограничения, ориентирани към попречване на злоупотребите и вторичните придвижвания.

 

Дъблинското съглашение съществува единствено на хартия,, които също показаха, че новият пакт в действителност е в полза на България.

 

Няма сделка 6000 мигранти да бъдат върнати у нас от Австрия поради въздушния Шенген, съобщи пред Българска национална телевизия и шефката на Агенцията за бежанците. Тя уточни, че според Дъблинските съглашения за 2023 година у нас са върнати 590 бежанци от всички страни в Европейски Съюз.

 

Мариана Тошева добави, че това е ориентировъчна численост на бежанци, които са минали през страната и са стигнали до Австрия - лиза, които са минали през България, подали са у нас молба за леговище и в границите на процедурата са напуснали страната. Тези лица условно подлежат на връщане по настоящия в този момент правилник. 

“Процедурите по връщане са дълги, дъблинският правилник не работи добре. Те включват определяне на лицата, известяван, подготовка за връщане. Австрия би трябвало да ги разпознава и качи на самолета, с цел да ги върне в България. Едно лице предстои на връщане, то апелира пред съда, само че той може да отсъди, че в страната за връщане няма положителни условия за банкет ”, уточни Тошева. 

 

По думите й страната ни е обект на голям брой рецензии поради изискванията за банкет. 72% от центровете за бежанци у нас е запълняемостта на 6 центъра на ДАБ, само че 2 от тях са към този момент на 104% цялостни. Единият е във Враждебна, другият в Овча купел, където има 370 непридружени деца, младежи.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР